Pirjo med sina föräldrar och syskon.


Jag flyttade från staden Kuopio som ligger i de tusen sjöarnas land, Finland, till Sverige år 1980. Kuopio ligger ca. 50 mil från Åbo.

Jag bor idag tillsammans med min make i ett litet västkustsamhälle med namnet Ljungskile som ligger ca.6 mil norr om Göteborg. Vi har två vuxna barn som har flugit ur boet, en son som bor i Göteborg och en dotter som bor i Uddevalla.
Mitt hundintresse har funnits sedan barnsben. Hemma passerade vice versa olika hundar, en del riktiga gatukorsningar som vi hade endast vilda gissningar om ursprunget. Det var oftast jag som försökte fostra dessa varelser. Ofta såg far till att hundarna försvann under tiden jag inte var hemma. Som barn kan man inte ha det överhängande ansvaret för ett djur och vi var ju 5 barn i syskonskaran.

Min man och vår dotter.

När jag fyllde 30 år köpte jag en underbar flatcoated retrievertik, med namnet Nella. Hon var den lugnaste och snällaste man kunde tänka sig. Jag kom in på jakt, viltspår, lydnad och utställning med Nella. Allt var kul och vi hann prova lite räddning också. Vilken hund! 2003 blev den enorma sorgens höst när vi var tvungna och ta det omänskligt svåra beslutet att låta henne somna in. Saknaden är än idag stor när jag är i våra skogar där jag och hundarna alltid strövat runt. Då brukar jag åka till hennes grav i skogen och prata med henne och tända ett ljus (se Nellas sida). Nella lämnade efter sig en go' kille med namnet Lord of the Ocean (se Dallas sida). Honom har jag även tränat med olika framgång i jakt, viltspår, lydnad och utställning. Han är en fantastiskt trygg kille som tog över ledarrollen efter sin mor. Tyvärr kan jag inte avla på honom (med sorgen i hjärtat) eftersom vi har fått beskedet om att han har fått nedsatt funktion i sköldkörteln. Jag hoppas dock att hitta en hane till min nyinköpta lilla prinsessa som flyttade hem till oss hösten 2004. Denna tjej sitter med samma goda egenskaper som Dallas har visat. Som sagt har jag fått köpa en söt liten lady från Ragnhild och Sussie med namnet Almanza Magic Witch Craft (se Bellas sida). Vi får se vad framtiden har med sig när det gäller henne. Vi har börjat träna apportering, lydnad & viltspår. Vi har även varit på flertalet utställningar med cert & BIM som bästa resultat!!

Min son...

Sist men inte minst har jag även en liten cocker spaniel (se Texas sida). En sork som ser till att han får stå i centrum helst 24 timmar om dygnet. Med åren har han blivit charmpigare och snart fyller han sju år. Med honom har jag tävlat i jakt, viltspår och utställning både i Sverige och i Finland. Tyvärr har vi inte sett några avkommor efter honom då tiken han parade gick tom. Har har mycket fart i sej och vill gärna vara till lags. Han ger järnet var han än ger sig in på. Han är den enda av mina hundar som kan tala. Ni som har cocker vet säkert vad jag menar.

Jag har mentaltestat alla mina hundar för det tycker jag är en viktig sak så att man kan förutse hundens mentala kapacitet i en liten del när man tränar. Självklart formar vi naturligtvis själva våra hundar, och förhoppningsvis till det allra bästa hos varje individ. Det är alltid en liten utmaning när man får ett råmaterial i sina händer och varje gång ställer man ribban lite högre efter sina erfarenheter och nya kunskaper. För visst är det roligt och träffa nya hundmänniskor och nya raser när man tävlar och tränar sin hund?! För dom som inte har hund är vi nog mycket konstiga varelser när vi försöker berätta vad vi håller på med. Det kan man bjuda på!
Vi kanske ses utanför ringen eller i jaktskogen eller lydnadsplan?
Till sist vill jag bara säga, ta hand om dina 4-benta vänner för dom valde inte dig, du valde dom.

Hälsningar från Pirjo